middelbaar beroepsonderwijs Cajamarca resultaat

Hoe hebben we de donatie van de stichting DE BRUG besteed:

• In maart hebben we een lerarentraining gegeven voor de leraren van de algemene vakken en de leraren van de productieve vakken. De lerarentraining ging over het thema “Escuelas emprendiendo para el buen vivir en la comunidad” (scholen die ondernemen voor het goede leven in de gemeenschap). Met behulp van de Peruaanse onderwijsspecialist Edmundo Murrugarra, hebben de scholen hun “levensplan” ontworpen en daarop hun lesprogramma van 2013 gebaseerd.

• Van maart tot en met juni hebben alle kinderen van de school Ecotoerisme gehad. Een reisleidster en gids van Cajamarca werd daar voor aangenomen om de kinderen bewust te maken van het toeristisch potentieel van Chamis. Ze hebben verschillende tochten gemaakt om de toeristische plekken van de streek te ontdekken en te identificeren. Dankzij de informatie die de kinderen op deze manier hebben verkregen, hebben zij hun eigen brochures gemaakt over de verschillende toeristische attracties van Chamis. Ook hebben ze hotels en restaurants in de stad van Cajamarca bezocht.

• Van maart tot en met augustus hebben de kinderen met de medicijnman Don Encarnación gewerkt. Hij heeft zijn praktijkkennis op de kinderen overgebracht over de “limpias” oftewel het energetisch schoon maken en het identificeren van ziektes volgens de Inka traditie (met cavia, met ei, met granen). Ook hebben de kinderen onderzoek gedaan naar de verschillende medicinale planten in de omgeving. Daar werden opa´s, oma´s en ouders bij betrokken die daar nog kennis van hebben. Uiteindelijk hebben de kinderen met behulp van Don Encarnación een “Herbario” oftewel een boekje gemaakt over de verschillende medicinale planten en manieren van traditionele geneeskunde.

• In augustus zijn we met de bakkerij begonnen omdat onze vaste leraar/bakker uit Cajamarca pas in deze maand les kon geven. Ze zijn bezig met het maken van broodjes van verschillende granen om uiteindelijk zelf een nieuw broodje te bedenken die “el chamisanito” gaat heten.

• Vanaf mei hebben we een lerares aangenomen voor Technologie en natuurkunde, omdat de “beloofde” leraar van het Ministerie van Onderwijs helaas niet werd toegewezen. De reden hiervan was dat het Nationaal Ministerie van Onderwijs een budgetverkleining heeft toegepast op de regio van Cajamarca. Onze middelbare school en andere scholen lijden daar behoorlijk onder om dat we daardoor een lerarentekort hebben. De lerares werd geïnformeerd en begeleid in de manier van onderwijs geven op de San Juan de Chamis school, vooral op praktisch gebied. Daarom is zij met de kinderen de chacra / bouwland van de school gaan bewerken om groenten te verbouwen.

• In maart zijn we ook begonnen met de Quechua lessen. Dit valt wat onder de vaste lessen van de school, omdat de school tweetalig is (Spaans en Quechua).