Nieuwsbrief kledingproject Peru 2021

Het jaar 2021 was een jaar vol uitdagingen en ook vol creatie. Tussen de lockdowns door, de Covid infectie en ziekte onder de leden van Menin Nomabo, hebben we toch voor een mooie nieuwe kleding lijn kunnen zorgen. In februari en maart hebben we via onze Facebook pagina, bijna de hele collectie kunnen verkopen. Het thema van de kledinglijn “Me curo con plantas” was vooral een succes. Voor veel mensen die de T shirts kochten was het een statement om het helen met planten te promoten in deze tijden. Dankzij de verkoop hadden we weer genoeg middelen om materialen in te kopen voor de volgende kleding lijn. De maanden april en mei waren weer uitdagend omdat de tweede golf in Peru toesloeg, en zodoende konden we niet met de shipibo vrouwen werken.

Door onze ervaring van vorig jaar kwamen we er achter dat het steeds moeilijker werd om de workshops in Bena Jema te doen omdat de groep altijd varieerde. De shipibo vrouwen die in de stad wonen zijn vaak toch drukker met allerlei andere dingen en reizen vaak naar Lima of hun dorpen van herkomst. Het tegenovergestelde hiervan zijn de shipibo vrouwen van San Francisco die bijna altijd in het dorp zijn en daardoor een sterke en vaste groep vormen om mee te we werken. Dus besloten we hierom dit jaar ons werk in San Francisco te focussen. Doordat we veel aandacht hebben gekregen voor onze laatste kleding lijn zijn we weer verder gegaan met het zelfde thema maar met nieuwe ontwerpen van truien en jasjes. Het productie aantal werd ook omhoog geschroefd en zo besloten we samen met de vrouwen dat zij per dag een betaling zouden krijgen. Hiervoor waren het nog workshops om de techniek te leren en werden zij voor het borduren en de confectie betaald, maar nu ze de zeefdruk techniek onder de knie hebben, krijgen ze een vergoeding per dag. Dit spoorde veel enthousiasme aan bij de vrouwen en wordt er ook met meer aandacht voor details gewerkt. In junie, juli en augustus hebben we 4 produktie sessies gedaan waar de vrouwen vooral bezig waren met het snijden van de stof en het zeefdrukken.

we hebben een intensieve workshop gehouden van twee weken om een nieuwe of vervolg kleding lijn te ontwikkelen voor 2021 en 2022. Deze workshop werd geleidt door Carol Fernandez, ontwerpster van het autonome kledingmerk Amapolay. Zij is ondertussen vast lid geworden van het Menin Nomabo team, die uit Merly Bernabé (locale coordinatie en confectie), Mariska van Dalfsen (Algemene coordinatie en ontwerp orientatie) en de 15 shipibo vrouwen uit San Francisco. We besloten om met het zelfde thema “Me curo con plantas” door te gaan en daar nieuwe zeefdruk patronen voor te ontwerpen en ook nieuwe kleding items. 00k hebben we de natuurlijke kleuring met Caoba boomschors weer opgepakt omdat daar vraag naar was. Zo hebben we naast de truien, jassen en vesten ook bloesjes, rokken en tassen gemaakt. Deze werden ook gezeefdrukt en daarna geborduurd met de mooie shipibo dessins.